Inget är så tacksamt som att inreda med växter. Genast känns rummen mer levande och ombonat. Därtill utför växterna ett fantastiskt jobb. De fyller nämligen rummen med koldioxid, gasen som bekant är livsviktig för oss människor.

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att inte alla växter är ofarliga. Om du är förälder eller husdjursägare så tänk på att vissa krukväxter kan vara starkt toxiska vid förtäring. Giftinformationscentralen har information om växters giftighet så besök dem gärna om du väljer att inreda med okända växter och håll koll på ditt barn eller husdjur.

Garderobsblomma

En mycket populär växt i inredningskretsar är garderobsblomman (Zamioculcas zamiifolia). En lättare växt att inreda med får man leta efter. Som namnet antyder behöver den inte mycket ljus och dess afrikanska ursprung gör att den hanterar torka mycket väl. Den är därmed en riktigt bra blomma för nybörjaren liksom för den glömska blominnehavaren.

Monstera

Växten monstera (Monstera deliciosa) har varit oerhört populär under flera år och då inte bara som växt utan även som mönster på textilier såsom kuddar och gardiner. Det är en stilren växt som fyller hemmets utrymmen bra och den passar de flesta hem då den kan hantera skugga väl. Det är en klättrande växt med sydamerikanskt ursprung.

Murgröna

Andra klättrande växter såsom murgröna (Hedera helix) är ett grönt inslag som får stor effekt. Murgrönan kan tänkas vara lite mer svårhanterad än garderobsblomma och monstera då den vill ha det någorlunda ljust. Det kan vara en knepig balansgång då det inte får bli för ljust. Låt den gärna klättra längs med trappans räcke eller häng den i en ampel; det blir fantastiskt vackert.

Ärtor på en tråd

Den mycket annorlunda växten ärtor på en tråd (Senecio rowleyanus) är 2017 års krukväxt enligt Expressen. Även denna växt har afrikanskt ursprung och tål därför torka mycket väl. För att trivas vill den gärna ha det soligt eller halvsoligt. Ärttrådarna blir läckra när de hänger i en ampel.

Porslinsblomma

Porslinsblomman (Hoya carnosa) är en fin liten växt. Det är en grön växt som bildar vackra, porslinsfärgade blommor vilka sitter tätt tillsammans. Växten har sitt ursprung i östra Asien och den tål torka mycket väl. Detta gör att den sällar sig till växtgruppen som passar den inredare som lätt glömmer att vattna sina växter.