Under 2017 slår IKEA upp portarna till sitt första museum. Det är en bit historia som skrivs. Platsen för museet är självfallet Älmhult, orten där IKEA en gång i tiden såg dagens ljus. Enligt Expressen blir det en fyra våningar stor utställning om det svenska möbelundret och dess historia”.

Grundaren Ingvar Kamprad växte upp på gården Elmtaryd och hans småländska uppväxt har utan tvivel präglat företaget. IKEA museum vill därmed ge besökarna en inblick i det småländska hemmet genom att berätta om hur tillvaron var i dessa miljöer. ”Våra rötter” är vad de kallar denna avdelning i museet.

I utställningen ”Vår berättelse” avhandlas små som stora händelser i koncernens historia, ända sedan dörrarna öppnades till det första varuhuset år 1958. Här berättas om medgångar och om motgångar, om möbler och andra inredningsobjekt som har tagits emot med jubel och applåder liksom om projekt som har varit mindre lyckade.

Museets tredje och sista avdelning kallas ”Era berättelser” och här möter man folk som är hängivna IKEA-användare. De visar upp sina hem och hur just de har skapat sin egen stil med IKEA:s varierade utbud.

Smålandsposten har stenkoll på Älmhult och skriver mer om öppnandet av IKEA museum.

city-store