När man är student och har fått sin första bostad, kan det till och med vara tveksamt att kalla bostaden för bostad då antalet kvadratmeter är förbluffande litet. I Sverige kan en studentbostad vara i någorlunda gott skick men att bo i länder som Frankrike och Storbritannien och vara student, innebär att man kanske har 9-13 kvadratmeter till sitt förfogande. Hur det än är, så är det i alla fall ens första hem och något man värdesätter stort. Vidare, leder nästa tanke in på inredning och hur man ska dekorera sitt eget lilla bo. Här gäller det att tänka compact living till 100 %.

 

Att bygga på höjden – det bästa sättet om du bor trångt

När du nästan slår i väggen så fort du vänder dig om, kan du inte vara så oklok att du tar in en massa prylar som tar plats på golvet. Istället måste du tänka praktiskt och bygga på höjden. Hyllor, loftsäng och förvaring måste planeras så att du får tillgång till så mycket utrymme som möjligt och kan röra dig relativt fritt utan att dunka i knäna vid varje steg. Har du en loftsäng kan du sätta ett skrivbord eller bygga ett hyllsystem under, och på så sätt spara golvyta.

Om du har mycket högt i tak kan du skatta dig lycklig. Då kan du faktiskt ta hjälp av en hantverkare och bygga ett sovloft med en trappa upp och skapa en “övervåning”. Dock måste du kolla om det är okej med hyresvärden. Folk som vill hyra bostad i Stockholm kan hitta många intressanta loft under takåsarna i de olika stadsdelarna – loft som är riktigt roliga att inreda. Äger du lägenheten eller tillhör den någon av dina anhöriga, så brukar det vara enklare att bygga om. Med lite övertalning och söta valpögon brukar du få medhåll i slutändan.

Dela av och få flera rum

Även om du bor i en etta med kokvrå så kan du skapa flera rumsavdelare som gör att du kan ha besök utan att ni sover i samma rum, så att säga. Dragdörrar eller snygga fördrag som fästs med en anordning i taket är lika smart som det är lätt att ordna. När du flyttar kan du bara skruva ned anordningen och ta med dig materialet till din nya bostad.

Tänk på ljuset för att åstadkomma mer rymd

En liten bostad gör sig inte bra med för mörkt ljus och mörka färger på väggar och tak. Det förminskar ytorna och ger sken av att du bor mindre än du faktiskt gör. Använda så ljusa färger som möjligt och leta reda på smarta ljuspunkter. Har du dessutom lågt i tak bör du undvika låga taklampor som riktar ljuset nedåt. Satsa på ljus bakgrund och färgsprakande inredningsdetaljer istället, såsom kuddar, konst och prydnadsföremål.