När man inreder sitt hem är det bra att börja fundera på vilka mattor man vill ha redan i inledningsfasen. Mattor har ofta en distinkt färg och känsla och täcker en stor yta av rummet. Detta kan sätta tonen i hela rummet, både bildligt och bokstavligt talat. Det är inte så vanligt att man tänker på att mattor också förändrar akustiken i rummet. De tar nämligen upp ljud och dämpar därmed volymen i hela rummet. Om man vill så kan man sätta upp mattor på väggarna på gammalt sjuttiotals-manér. När man gör det, så blir det också tydligare att mattor kan vara så otroligt mycket mer – ibland rena konstverk. Har du fått ärva en matta som har gått i arv i flera generationer eller som din mormors mor har vävt själv, så kan det vara fint att sätta upp den i ett mer skyddat läge på väggen. Då kan den beskådas i många generationer till. Mattor är en slags textilkonst och angränsar till textila väggprydnader, bonader och konstverk i form av bildvävar.

Mattan gör samma goda gärning när den sitter uppe på väggen som när den ligger på golvet. Den största skillnaden är dock att golvmattor har förmågan att värma upp våra kalla fötter, särskilt under vinterhalvåret då kylan sätter sig i golvplankorna. Vill man ha en riktigt värmande golvmatta så bör man titta på en ullmatta. Den som gillar det extrema kanske till och med skaffar en ryamatta, som är de värmande mattornas Rolls Royce. Ryamattan knyts för hand med en särskild teknik och kan antingen klippas kort eller lämnas lång och lurvig. Ryamattan är ett självklart val framför tv-soffan hemma, där man vill ha det varmt och ombonat. Har man husdjur och barn som befinner sig mycket på golvet är det också skönt för dem med en varmt och mysig matta att sitta på. En ryamatta i ull kan matchas med en mysig filt i fuskpäls, något som passar i alla rum hemma.

Orientaliska mattor är ett annat klassiskt val, särskilt för dem som är mer insatta i mattornas hantverk och konstform. Dessa mattor har ofta en röd färg vilket kan vara ett väldigt snyggt komplement till inredningen, men det kan också bli ett dominerande inslag som krockar med andra färger i rummet. Att köpa en orientalisk matta kräver ofta lite efterforskning för att kunna sätta en budget för det man vill ha. För ett otränat öga kan det vara svårt att skilja en matta av god kvalitet och hantverk från en massproducerad matta. Därför rekommenderar vi att man åker till olika handlare och får föra en dialog med dessa och känna på olika mattor innan man slår till. Orientaliska mattor har en lång historia och de äldsta fynden som vittnar om matt-tillverkning är från år 1800 före Kristus. Dessa mattor är ofta gjorda i ull och värmer mycket bra. Att ha sådana kulturella gamla inslag i inredningen är vackert och ger hemmet en historia.