Köket är ett av de viktigaste rummen i hemmet, av flera anledningar. Det är till exempel där man kommer att tillaga alla måltider som ska intas i hemmet, och det är där man kommer att umgås med både familj och vänner. Detta ställer självklart stora krav på att köket är funktionellt och bekvämt, både som arbetsplats och som en social yta.

När det gäller det arbete som kommer att utföras i köket, det vill säga matlagning, underlättas det enormt om man har arbetet i åtanke redan när man skapar kökets layout. Man brukar tala om ”arbetstriangeln” i köket, som går mellan spisen, diskhon och kylen. Ett välplanerat kök har så lite avstånd mellan dessa som möjligt, för att man ska slippa navigera runt i köket när man lagar mat och städar upp efter sig.

Något annat som är viktigt för att köket ska bli en funktionell och praktisk arbetsplats är bänkyta, närmare bestämt att det finns tillräckligt med bänkyta. Man behöver dels yta att arbeta på, till exempel när man skär grönsaker eller vispar smet, dels avlastningsyta när man till exempel tar ut saker ur ugnen eller för att ställa undan disk. Dessutom har de allra flesta åtminstone en köksmaskin som ska stå framme på bänken, och som tar upp bänkyta.

Ett sätt att både få in mer bänkyta och den sociala aspekten i köket är att sätta in en köksö. Köksön blir en naturlig samlingsplats i köket, vilket gör att vänner och familj kan stå nära den som lagar mat, och att man således kan prata och umgås samtidigt som man lagar mat. Om man vill göra det mer bekvämt för sina gäster placerar man med fördel barstolar runt köksön. Detta är en ideal lösning om man inte har tillräckligt med plats för ett köksbord i köket, eftersom köksön som sagt fyller två funktioner: den har samma sociala funktion som ett köksbord, men är samtidigt extra bänkyta, i samma tåliga material som resten av köket.

Att inreda köket på detta sätt, och få det precis som man vill ha det, innebär antingen att man bygger upp köket från grunden, eller att man utför en omfattande renovering. Det behöver inte vara svårt eller krångligt att renovera köket, eftersom det idag finns helhetslösningar och moduler som enkelt kan kombineras så som man själv vill. En sak som är viktig att tidigt ta med i beräkningen när man planerar kökets inredning och renovering är dock självklart finansieringen. Om man har ett bostadslån sedan tidigare, men inte har lånat upp till 85 procent av bostadens värde, kan man ofta utöka bostadslånet för att finansiera en renovering av hemmet (då detta ökar bostadens värde). Detta är med andra ord något man kan ha i åtanke om man ska ta ett bostadslån och man vet med sig att man sannolikt kommer att vilja renovera köket eller något annat rum. Om du vill läsa mer om att låna till bostad kan du gå in på Sambla, där du också kan jämföra olika lånevillkor.

Beroende på vilka finansieringsmöjligheter man har får man sedan planera resten av kökets inredning, till exempel gällande materialval till bänkskivan och köksluckorna. Hur viktiga estetiska detaljer som dessa än är ska man dock komma ihåg att det är viktigare att ha en bra stomme (till exempel i form av en bra layout på köket) än att ha en köksbänk i italiensk marmor.