Alla som har barn vet att de ofta drar i saker och kan falla och slå sig på kanter. Därför är det viktigt att man lägger ner tid på att inreda barnrummet så att det blir säkert och tryggt, både för barnets skull och för den vuxnes skull. En del saker man behöver tänka på är säkerligen självklara för många, men det finns också andra saker som man inte tänker på att kan vara farligt som faktiskt är det. För att det skall vara så enkelt som möjligt att inreda ett säkert barnrum skall vi bistå med nyttiga tips på saker man kan tänka på. När man gör de förändringarna i barnrummet får barnet möjlighet att vistas i en säker miljö.

Undvik kemikalier i barnrummet

I ett barnrum finns det självklart en hel del leksaker. Ju äldre barnet blir desto mer grejer brukar de också ha. Något som är bra att känna till är att vissa leksaker innehåller farliga kemikalier. Det är därför bra att fundera på vilket material de olika leksakerna är gjorda av, och att läsa på om vilka material man bör undvika. Det är framförallt plast som kan vara skadligt, och det är ett ämne som är svårt att undvika helt. Däremot kan man försöka välja plast som inte är farlig. Det är också bra att fundera på vilka rengöringsmedel man använder när man städar i barnrummet. Problemet med en del rengöringsprodukter är att de sällan tvättas bort helt. Det innebär att de kan finnas kvar på leksaker eller möbler, och att barnet sedan kan få i sig dem. Idag finns det många produkter man kan använda som både har en liten miljöpåverkan och dessutom inte är skadliga för människor.

Inred trevligt och hållbart

När man möblerar ett barnrum kan det vara bra att tänka på att fästa möblerna i väggen. Om man till exempel har en bokhylla i barnrummet kan man med fördel skruva fast den i väggen. Då eliminerar man risken för att barnet drar hyllan över sig. Så långt det går skall man också undvika möbler som har skarpa hörn, speciellt om man har mindre barn. När man inreder ett barnrum skall det både kännas mysigt, trevligt och samtidigt vara säkert. Det kan vara bra att köpa möbler och inventarier från en butik som valt att specialisera sig på saker för barn, eftersom de också tänker på säkerhet när de tar fram sina produkter. Bland annat Big Baby har många fina saker som man med fördel kan placera i barnrummet för att få till den perfekta barnkammaren.