Exteriören på ett hus har många viktiga funktioner samtidigt som den ska matcha de boendes stil och smak. Det exteriöra uttrycket är din villas ansikte utåt och det gäller att formen samspelar med din personliga stil och inredning. Så här ska du tänka när du står inför en renovering.

Husets yttre består oftast av ytterväggar, tak, fönster, dörrar och eventuella terrasser, balkonger och uteplatser. Ytterväggarna, taket och fönstren har viktiga funktioner då de är husets skydd mot vind och väta. Därför är det extra viktigt att tänka till om du ska byta och renovera dessa, speciellt taket. Det viktigaste rådet är att alltid anlita proffs för takrenovering i Stockholm så att det blir ordentligt gjort. Ett dålig lagt tak kan leda till att huset i framtiden drabbas av dyra skador. En takläggare kan också rekommendera vilken typ av tak som passar din fastighet om du vill byta helt.

Välj ett tak som passar din stil

Det finns många olika typer av takmaterial som har olika estetiska kvaliteter. Formen på taket kan variera och ska harmoniera med resten av ditt hem, de vanligaste typerna är:

  • Sadeltak är den vanligaste takformen och ser ut som ett upp- och nervänt “V”. Lutningen kan variera beroende på hur huset är uppbyggt.
  • Mansardtak har två olika lutningar på varje sida. Den här typen av tak ger ett rustikt och traditionellt intryck eftersom de var vanligare på äldre huskonstruktioner.
  • Pulpettak är ett modernt rakt tak med lutning endast åt ett håll.

Rätt fasad för din inredning

Fasaden på ditt hus ska samspela med resten av ditt hem. Det enklaste sättet att uppdatera en befintlig fasad är att måla om den. Att byta kulör eller fasadmaterial på ett hus kan verkligen ändra hela intrycket. Tänk på att du vanligtvis behöver bygglov för att ändra exteriören på ditt hus om du bor inom ett detaljplanerat område.

city-store