En tavelvägg kan lyfta rummet ordentligt oavsett om man väljer att placera den i hallen, sovrummet, köket eller vardagsrummet. Det är ett enkelt sätt att ge sitt hem en personlig prägel på och det behöver inte heller vara särskilt dyrt eller komplicerat. Man kan rama in vilket motiv man än önskar som till exempel fotografier, utskrivna bilder från nätet, filmaffischer eller kanske gamla bokomslag. Att välja ramar är också roligt och man kan både använda sig av matchande ramar eller ramar som inte passar ihop om man vill leka lite med olika kontraster. Det är inte heller särskilt svårt att rama in saker, utan det är när det kommer till upphängningen som det kan bli lite mer komplicerat. Har man dock rätt instruktioner och rätt verktyg behöver det inte vara tidskrävande eller ens särskilt svårt att få till en riktigt snygg tavelvägg. I resten av texten får du tips om hur du kan lyckas.

Planera kompositionen och måtten

Genom att följa våra enkla tips hur du hänger upp tavlorna kommer du nästan garanterat att lyckas med din tavelvägg. Det är viktigt att börja med kompositionen, det vill säga hur du ska placera ut tavlorna. Om du vill kan du skissa upp kompositionen på ett papper men det är även smart att lägga ut tavlorna på golvet i den formering som du vill ha dem. Det är alltid en bra idé att låta tavlornas ytterkanter bilda en jämn kvadrat. Placera alltså stora och små tavlor på så sätt att kanterna blir jämna eftersom det ger ett enhetligt intryck som är vilsamt för ögat. Man behöver dock inte göra så och ibland kan det vara mer effektfullt att ha en ojämn kant, men det ska helst finnas någon rak linje i kompositionen. Experimentera dig fram för att hitta det som passar. Om tavelväggen ska hänga ovanför en möbel är det bra att utgå från möbelns bredd och centrera tavlorna efter måttet. Annars kan det sluta med att intrycket blir rörigt.

Vattenpass, skruv och spik

Tavelväggen bör även anpassas efter rummet. Om rummet är stort kan man ha mer luft i tavelväggen genom att ha lite större mellanrum mellan ramarna. Har man istället ett litet rum är det bättre att mellanrummen är mindre. Väljer man att variera storlekarna på tavlorna och ramarna kan man skapa en mer levande känsla. Har du svårt att hitta motiv som passar till din tavelvägg? Det går att beställa tryck ganska billigt och till exempel tryckeri Stockholm gör beställningsjobb som är mycket prisvärda.När det är dags att sätta upp tavlorna måste man självklart ha skruvar eller spikar som passar för ens väggar. Är man osäker på vad man behöver använda bör man fråga någon som kan. Det är smart att skissa upp hur tavlorna ska hängas upp på väggen innan man börjar spika. Mät ut med måttband och markera med en blyertspenna för att vara säker på att det blir rätt. Använd gärna ett vattenpass för att se till att det hela blir rakt.