Under sommarhalvåret blir uteplatsen ett extra vardagsrum. Den är ofta välbesökt; på dagarna sitter man gärna där med näsan i en bok eller tidning och under kvällarna samlas familj och vänner för att tända grillen. Att inreda det här uterummet kan kännas svårt även om internet är fullt av inspiration. Uteplatsen är trots allt utsatt för vädrets makter så den måste vara vädertålig. Tyvärr innebär detta att stil ofta får ge vika för funktion.

Funktionalitet

Det allra viktigaste är att rummet är funktionellt. Uteplatsen blir smutsig långt snabbare än ett rum inomhus, så man ska med lätthet kunna sopa golvet och torka av ytorna. Möblerna bör vara väderbeständiga och lätta att flytta på. Slitna möblemang bör restaureras. Ha gärna någon typ av vattentåligt utrymme där dynor och liknande kan läggas när de inte används. Vissa utesoffor har förvaring under sitsen men det går också att skaffa en praktisk förvaringslåda. Att släpa kuddar och liknande in och ut ur hemmet är inte optimalt.

Bekvämlighet

Se till att möblerna är bekväma och att de har mjuka dynor som är hela och rena. Gamla, solblekta stolsdynor kan lätt få en uteplats att se sunkig ut. Ett gäng mjuka filtar är skönt att ha under svala sommarkvällar och de bidrar till att höja mysfaktorn.

Dekoration

Att dekorera gör platsen trevlig men se till så att det inte går till överdrift. Uteplatsen måste fortfarande vara funktionell. Lite krukor med blommor eller kryddväxter i räcker gott och väl för att skapa trevnad. Lägg sedan fram en matta för utomhusbruk på golvet och fyll möblerna med härliga kuddar som matchar den övriga inredningen. Den sista touchen är att inreda med mängder av ljuslyktor, det skapar en härlig stämning när mörkret faller.

city-store